Algemene informatie Vietnam

Auto met chauffeur
Tijdens deze vakantie in Vietnam hebben wij rondgereisd per auto (Ford Transit) met chauffeur en gids en dit is ook in dit land zeer goed bevallen. De wegen waren zeker op onze route goed tot zeer goed.

Onze gids Lo Chi Trung, Petra en de ruime bus onderweg.

Ben je op zoek naar een goede chauffeur en gids? Dan kunnen wij je van harte aanbevelen om contact op te nemen met Cees Verburg van Vietnam a la Carte. Cees heeft onze reis verzorgd. De accomodaties en trekking waren goed verzorgd alsmede de uitstekende chauffeur en gids. De gids heeft kennis van zaken, is zeer vriendelijk en behulpzaam. Onze chauffeur reed veilig en betrouwbaar. Je kunt Cees benaderen via zijn website.

http://www.vietnamcarte.nl/

Onze prettige gids in Vietnam : Lo Chi Trung

Algemene informatie Vietnam

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Vietnam moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij de dag van vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder is een visum verplicht. Deze kun je vooraf aanvragen bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag. Het is ook mogelijk om een visum on arrival te krijgen op de luchthaven van Hanoi of Ho Chi Minh. In september 2013 waren de kosten hiervoor 45,00 USD per persoon. Je moet uitnodigingsbrief overleggen en een pasfoto inleveren. Deze vooraanvraag kun je laten verzorgen door een (lokaal) reisbureau.

Tijdverschil
In Vietnam is het in onze zomertijd 5 uur en in onze wintertijd 6 uur later dan in Nederland.

Inentingen
Voor een bezoek aan Vietnam zijn geen inentingen verplicht maar inentingen tegen DTP, Hepatitis A  en buiktyfus wordt aangeraden. Malaria komt soms voor in Vietnam. Wij hebben geen malariaprofylaxe geslikt tijdens onze vakantie maar ons wel steeds ingesmeerd met DEET.   Neem +/- 6 weken voor vertrekt contact op met de GGD voor de laatste informatie. 

Gezondheid
Sommige reizigers krijgen maag en darmklachten. Met een paar voorzorgsmaatregelen kun je de risico's verkleinen. Drink geen leidingwater, was of desinfecteer je handen als je in aanraking bent geweest met geldbiljetten. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit. Vermijd ijsklontjes en drink geen ijskoude drankjes. Als hoofdregel geldt: cook it, peal it, boil it or forget it. Wij dronken meestal een coca cola (liefst cola light) bij ons avondeten en aten meestel vegetarisch. We hebben geen last gehad van maag of darmklachten.

Geldzaken
De munteenheid in Vietnam is de Dong, afgekort VND. Op het moment dat wij in Vietnam waren (september 2013) kreeg je voor 1 Euro ongeveer 28.500 Dong.  Kijk voor de actuele koers op oanda.com. In de steden en op veel toeristische plaatsen kun je geld pinnen. Amerikaanse Dollars worden ook overal geaccepteerd.

Taal
De voertaal in Vietnam is Vietnamees maar op de meeste toeristische plekken wordt Engels gesproken. De bergvolkeren die in het Noorden van Vietnam leven hebben vaak hun eigen taal.

Beste reistijd
Vietnam is het hele jaar te bereizen en omdat Vietnam zo'n groot land is verschilt het klimaat per regio. In het Noorden van Vietnam is het van juni tot september regentijd. Wij waren er in september, vlak na de moesson en hebben regelmatig een flinke regenbui gehad.

Elektriciteit
De netspanning in Vietnam is 220 volt. Wij hebben een wereldstekker meegenomen maar hebben deze vrijwel niet hoeven te gebruiken.

Alarmnummers in Vietnam
Politie = 113
Brandweer = 114
Ambulance = 115

Veiligheid
Wij hebben ons in Vietnam geen seconde onveilig gevoeld. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht. Verdeel je geld, maak kopieën van de belangrijkste papieren en laat dure sieraden thuis.