
Algemene informatie Egypte
Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Egypte moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder is een visum verplicht. Deze is verkrijgbaar bij het consulaat van Egypte in Den Haag of op de luchthaven van Cairo, Luxor of Hurghada. Kosten: US $ 15,00. Een normaal toeristenvisum is 30 dagen geldig. Informeer bij het consulaat naar de actuele visumvoorwaarden.
Tijdverschil
In Egypte is het 1 uur later dan in Nederland maar in een korte periode is er geen tijdverschil. Dit heeft te maken met de zomer en wintertijd.
Geldzaken
De munteenheid in Egypte is de Egyptische Pond, afgekort tot EGP. Op het moment dat wij in Egypte waren (mei 2010) was 7 Egyptische Ponden ongeveer 1 Euro waard. Het is niet nodig om in Nederland al geld om te wisselen, dit kun je het beste ter plaatste doen. Op het vliegveld van Cairo kun je Euro’s of Dollars omwisselen naar Egyptische Ponden. In alle grote steden en toeristische gebieden zijn wisselkantoren. In Cairo en Luxor hebben wij zonder problemen kunnen pinnen.
Taal
De voertaal in Egypte is Arabisch. In de meeste toeristische gebieden spreken de mensen een aardig woordje Engels of Frans.
Beste reistijd
De beste reistijd voor Egypte is grof gezegd van oktober t/m april. Buiten deze maanden is het vooral erg heet. Wij zijn in mei naar Egypte geweest en hebben gemiddelde temperaturen van boven de 40 graden gehad. In Aswan was het zelfs 49 graden! Het is echter droge warmte en als je in de ochtend en de avond bezienswaardigheden bezoekt en overdag een siesta houdt, is het goed te doen. Het was overal erg rustig qua toeristen wat wij weer een groot pluspunt vonden. In maart en april kan de Kamsheen waaien, een harde woestijnwind die voor veel overlast kan zorgen.
Voltage
De netspanning in Egypte is 220 volt en normaal gesproken passen Europese stekkers in de Egyptische stopcontacten. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt dus neem voor de zekerheid ook een zaklamp mee.
Veiligheid
Wij hebben ons in Egypte geen seconde onveilig gevoeld. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam al kunnen sommige verkopers in Luxor en met name bij de piramiden van Gizeh opdringerig zijn. Een veel gerbuikte truuk van deze verkopers is dat ze je spullen in je handen duwen en zeggen dat het een gift is, dit is dus absoluut niet het geval, zodra je er mee wegloopt zeggen ze dat je hun geld bent verschuldigd. Neem dus niets aan en laat ze je niets aantrekken of opzetten. Ze zijn hier zeer gehaaid.
Neem daarnaast de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht. Verdeel je geld, laat je sieraden en dure horloge thuis en bewaar je backpack en waardevolle spullen in je hotel of een kluis. Als je over land reist per taxi/bus zul je regelmatig moeten stoppen bij een politiepost waar je gegevens worden geregistreerd. Bij de toeristische attracties staan zwaarbewaakte agenten.
Internetten
In Cairo en Luxor zijn overal internet cafe’s waar je goedkoop kunt internetten. De verbinding is redelijk.
Ambassades
Het consulaat van Egypte in Nederland is gevestigd aan de Badhuisweg 92, 2587 CL in Den Haag. Telefoon: 070-3542000. Het consulaat van Nederland in Egypte is gevestigd aan 18 Hassan Sabri Street, Zamalek te Cairo. Telefoon: +20 227395500. Van zondag t/m donderdag geopend van 08.00 uur tot 15.30 uur.
Inentingen
Voor een bezoek aan Egypte zijn geen inentingen verplicht maar inentingen tegen DTP en Hepatitis A worden wel aangeraden door de GGD. Er komt geen malaria voor. Neem +/- 6 weken voor vertrekt contact op met de GGD of je huisarts voor de laatste informatie.
Bakshees - fooien
In Egypte is het zeer gebruikelijk om een fooi te geven als je gebruik maakt van iemands diensten. Het is een extraatje op het inkomen van de Egyptenaren. Maar hoeveel geef je? Wij hielden als richtlijn het volgende aan. 5 tot 10 pond bij kleine diensten zoals dragen van onze koffers, in bewaring geven van onze schoenen in een moskee etc. Voor een privé gids of chauffeur is 50 tot 100 pond per dag een aardig gemiddelde. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt geven, afhankelijk of je tevreden bent van de geleverde diensten.
Ramadan
In 2010 begint de Ramadan op 11 augustus en eindigt op 10 september met het Suikerfeest. Elk jaar verschuift de datum een aantal dagen. Tijdens de Ramadan kunnen de openingstijden van winkels, banken etc. aangepast worden.
Kleding
Egypte is een Islamitisch land en het is af te raden om korte broeken/rokjes en hempjes te dragen, vooral voor vrouwen. Lange katoenen broeken en t-shirts zijn voldoende. Neem ook een warme trui mee en een winddichte jas want in de woestijn kan het koud worden.
Vluchtinformatie
Wij vlogen naar Egypte met Egypt Air maar ook KLM en Iberia hebben directe vluchten naar Egypte. De vlucht van Amsterdam naar Cairo duurt gemiddeld 4,5 uur. De vlucht van KLM komt echter middenin de nacht aan. Wij kozen daarom voor Egypt Air. Onze vluchttijden waren vertrek uit Amsterdam 15.45 uur en aankomst in Cairo om 21.15 uur (inclusief 1 uur tijdsverschil).
Gezondheid
Maag en darmklachten Veel vakantiegangers in Egypte krijgen last van maag/darmklachten en lopen de vloek van de farao op, diarree. Met een paar voorzorgsmaatregelen kun je de risico’s verkleinen. Drink geen leidingwater, was of desinfecteer je handen als je in aanraking bent geweest met geldbiljetten, eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit. Vermijd ijsklontjes, drink geen ijskoude drankjes. Als hoofdregel geldt; cook it, peal it, boil it or forget it. Wij dronken een coca cola (liefst cola light) bij ons avond eten en hadden een bolletje citroensap mee. Elke ochtend deden we een paar druppels in ons drinkwater. Het smaakt verfrissend en desinfecteert.
Het is zo verleidelijk, maar zet ook de airconditioning in je hotel of auto niet te koud. Ook door de temperatuurswisselingen kun je namelijk last krijgen van je darmen.
De zon en warmte
Smeer je goed in tegen de zon en zorg dat je voldoende water drinkt! Door de vrij droge warmte heb je niet in de gaten dat je verbrandt of je lichaam uitdroogt. Draag altijd een hoed of pet of andere bescherming tegen de zon en ruimzittende katoenen kleding. Mocht je echt ziek worden, ga dan naar een particulier ziekenhuis. In Cairo en Alexandrie zijn betrouwbare ziekenhuizen maar veel ziekenhuizen voldoen niet aan de westerse maatstaven. In de meeste steden zijn apotheken waar medicijnen verkrijgbaar zijn.
|